Sundhed, lange ben, frosne dyr og Nutella

I går aftes, da jeg meldte ‘ordet frit’ og startede en spørgerunde, havde jeg regnet med primær interesse indenfor uddannelse, hårshampoo og job, but you ladies dig deep!
Jeg føler mig lidt som én, der har foreslået at lege ‘sandhed eller konsekvens’, og når det så bliver min tur, tør jeg ikke alligevel og faker et hosteanfald for at forlade lokalet … 🙂

Men i stedet for at kyllinge ud, vil jeg knække svarene lidt op i bidder, så modet kan vokse sig større henad vejen!
Mange af de spørgsmål, jeg har fået, fortjener svar, som er mere end bare én linie, så min tanke er at tage udgangspunkt i dem i en række blogindlæg i løbet af den næste tid. I hope that’s cool?
Jeg vil meget gerne fortælle om mit og Jons bryllup, men jeg tænker, det ville være sygt hyggeligt at gemme den til Valentine’s Day!

kageJeg fik et spørgsmål om mit forhold til sundhed, som jeg tænkte lidt over.
Da jeg var barn i Mommark (Yes, det er der sgu noget, der hedder …), handlede sundhed om, at man skulle spise en masse kartofler og ikke for meget slik.
Begge mine forældre røg og spillede tennis (sjældent samtidig), og jeg gik til gymnastik flere gange om ugen.

I dag handler sundhed om fitness-træning og kostplaner, og det kan jeg ikke finde ud af.
Jeg har signet up som fitness-center-medlem mange gange efterhånden, og jeg er altid sådan én, der kommer til én time og så aldrig igen (hvilket minder mig om, at jeg skal have opsagt mit medlemsskab hos Fitness.dk …) Måske ville det være anderledes, hvis jeg havde et problem med min vægt, men det har jeg ikke.
Jeg vejer det, jeg vejer, og det falder heldigvis indenfor ‘normal’-kategorien, så det giver mig ikke rigtigt anledning til at spise andet end det, jeg helst vil.
Et par måneder før mit bryllup i sommer, ville jeg allligevel gerne lige prøve at  smide 3-4 kilo (it’s a bride thing), så jeg droppede al stivelse og (det meste …) sukker i 6 uger, og vægten rokkede sig ikke ud af flækken.
Jeg tror, mad og jeg har indgået en eller anden form for stiltiende aftale, og den kan jeg ikke bare sådan lige komme og rode op i!

Da jeg voksede op, var jeg ret bette i det, så ved vores køkkenbord var ‘sundhed’ lig med at spise op.
Idet jeg var barn på landet, havde vi to kummefrysere i laden, som altid var beboet af et meget koldt lam, en meget kold gris og en halv ko. Skåret i stykker og lagt i poser, forståes.
I køkkenhaven havde vi bønner og kartofler, så 9 ud af 10 måltider var noget med kød, kartofler og sovs. Og bønner.
Og det er den slags mad, jeg bedst kan lide i dag.
Hvis en salat har for mange forskellige ingredienser og spændende dressinger, bliver mine smagsløg stressede og bakker ud.03
Jeg vil helst have en bøf. Med kartofler. Og bernaise. Liggende med lidt mellemrum imellem sig på tallerknen, så jeg selv kan vælge, hvornår de skal parres.
Til gengæld får jeg ondt i sundhedssamvittigheden, hvis jeg springer et måltid over. Et levn fra dengang, jeg var et skravl, velsagtens.
Og nu, hvor jeg er gravid, har jeg fået besked på at drikke 0,75 liter mælk om dagen, så det gør jeg troeligt!
Men jeg spiser hjemmebagte boller med nutella til uden at få så meget som de mindste samvittighedskvaler.

Jeg kan tømme en pakke Samba-flødeboller og drikke en liter cola til inden første reklamepause i en fredagsfilm på TV3 uden egentlig at registrere det. Til gengæld får jeg dårlig samvittighed, hvis jeg har for travlt til at spise frokost, ikke sover nok eller drikker for mange sjusser for mange dage i træk.

Det bedste, jeg nogensinde har gjort for min selvopfattelse, er at starte med at arbejde på ELLE.
Inden da ønskede jeg mig længere stænger og tydeligere kraveben, og jeg kunne ikke forstå, hvorfor det så helt anderledes ud på mig end i bladene, når jeg iførte mig lavtaljede jeans og flade sko.
At blive en del af modeverden i en (voksen) alder af 28 har vist mig, hvorfor det bare er skide-dumt at sammenligne sig med modellerne.
For det første er de fleste af dem imellem 16 og 20 år. Deres stofskifte er et andet sted end voksne menneskers.
For det andet svarer det til at sammenligne sig med en hest. Eller en flagermus!
02Modellerne er en anden race – forstået på den måde, at de er udvalgt, FORDI de har tydeligere kraveben og længere stænger end os andre. Og det kan man ikke spise sig til, lige meget hvor ‘all in’ man går på LCHF, paleo eller South Beach-kuren.
Og det kan da godt være, at de har længere ben, men hvor mange hér ville gerne bytte sig til dem imod så at skulle være 16 år igen?
Og have bumser, ikke vide, om man klarer gymnasiet, bo hjemme, have sengetider og ikke engang have overvejet – let alone gennemført – en uddannelse endnu? HELL no!

Da jeg erkendte det, fandt jeg ud af, at jeg har korte ben, men en ganske OK ass. så jeg skal langt hellere gå i højtaljede bukser og sko med hæl. Og være godt tilfreds med det sted, jeg er i livet lige nu, for det kommer aldrig tilbage – på godt og ondt.
Og hvis jeg irriterer mig for meget over mine bløde mormor-arme nu, er jeg stensikker på, at jeg engang i en alder af 65 med titel som forhåbentlig både farmor og mormor vil se på billeder og ærgre mig over, at jeg ikke lagde fokus et andet sted, for så slemt står det da heller ikke til.

Det er sgu nok i korte træk mit forhold til begrebet ‘sundhed’. 🙂

25 comments

 1. Jamen du godeste det her er jo genialt 🙂
  Hvor er det fedt, at læse noget HELT andet på en blog. Hvor er det dog befriende, at der stadig findes humor, fornuft og ikke mindst ærlighed.
  Det mest passende ord at skrive er: TAK 🙂

 2. Meget enig i afsnittet med “(…) Og være godt tilfreds med det sted, jeg er i livet lige nu, for det kommer aldrig tilbage – på godt og ondt”..
  På meget kort tid er din blog blevet min yndlingsblog! Spændt på at følge dig efter du har født. Jeg har selv en søn på 1 år, og det er interessant at læse andres oplevelser omkring det at blive forældre, især når de skriver godt, sjovt og nærværende som dig. Og nu har jeg så fået afsindig lyst til flødeboller og nutellamadder efter at have læst dit indlæg 🙂

 3. Det er også til at blive lidt forvirret af – man skal jo gøre hvad der virker for en hvad enten det er hardcore træning og kost eller det modsatte. Jeg er gået fuldstændig kold i “lyserøde” blogs, så det er en kæmpe befrielse at læse din 🙂 Og glæder mig til at læse flere svar på spm – især om dit bryllup, da jeg selv er i gang med at planlægge mit. og shit – det er f***** udfordrende :O

 4. Bedste. Blogindlæg. Ever. 🙂 Det er fuldstændig som at læse om mig selv… Altså lige bortset fra at jeg er Københavner, men ellers er det spot on. Er til gengæld lidt misundelig på at du har sluttet fred med dine korte ben og gode røv, der er jeg ikke helt endnu, men det kommer forhåbentlig. Måske endda i overmorgen (hvor jeg bliver 28). Man har jo lov at håbe. 😉
  Tak for en super blog! Jeg er allerede fan…

 5. Årh, jeg er så rørende enig. Sundhed for mig er dog også mental sundhed, at være positiv, se det gode i hvert øjeblik og taknemmelighed (lidt ligesom du nævner tilsidst). Du virker som en mega skøn pige med værdierne iorden. Jeg elsker blogs, hvor personen bag er ærlig, sjov og ikke prøver at være en anden end den, hun er. Hvorfor jeg også elsker din blog.
  Er det egentligt træls at vi/jeg kommenterer på, hvad sundhed er for mig eller vil du gerne have kommentarer?

  1. Jeg vil meget gerne have kommentarer, så jeg også bliver klogere, det er jo ren win/win! Så tusind tak – og jeg er rørende enig med dig i det med den mentale sundhed! 🙂

 6. Helt vildt dejligt befriende indlæg!
  Jeg er meget meget enig. Genkender det hele og vi er meget meget ens på dette punkt kan jeg læse. Ud over det er vi nok ikke så ens sådan livsstilsmæssigt. Men jeg nyder virkelig at læse med!

 7. Af hjertet tak 😘 Tak for din ærlighed om skønhedsidealer. Jeg vil glæde mig til at dele dit indlæg med min præ-teenager. Vi er mange der skal blive bedre til at leve og elske nuet.

 8. Lækkert indlæg! Både med ord og billeder! Jeg vil også helst have noget med bernaise på! Og Dumle! Årh Dumle! Jeg skal kun købe slik næste gang jeg er i Danmark. Ikke noget sim helst andet, jeg skal bare fylde en kuffert med snoller!!!

 9. Jeg er vild med din blog. Der er virkelig meget personlighed, der skinner igennem i den og det er superfedt.

 10. MM jeg sidder her i sofaen og småklukker let over din beskrivelse af landlivet og barndommen. Skønt at læse og følge lidt med i dit liv. Det føles jo næsten som om du stadig er her på Als igen.

 11. Tak for endnu et godt indlæg 🙂 og så et kram til dig – hvis jeg kan nå omkring dig, ellers snupper jeg sku bare din overarm, nåe nej, det jo et cyber et af slagsen 😉 …
  Og fedt at andre også kan snuppe en bakke flødeboller, uden at opdage det 😀

 12. Det er det sundeste forhold til sundhed, jeg nogensinde har læst på en blog eller i et mode/dameblad! Det er VIRKELIG forfriskende og meget inspirerende. TAK, for en super god blog som man bliver i godt humør af at læse 🙂

 13. hold nu op, hvor er du fornuftigt at høre på! – sagt fra en (midt)jysk pige til en anden. Dog er du også lidt irriterende, ikke? For på trods af din kærlighed til sovs og Dumble, så ligner du jo stadig en million. Sådan ligger landet ikke her, og kombinationen af at HADE motion og en vægtøgning så snart jeg bare kigger på en kulhydrat, er temmelig kompliceret for mig.. Nu er jeg også blot 18 somre gammel, og måske kommer selvtilfredsheden ved min egen krop med tiden… Det siger alle voksne kvinder altid til mig, nemlig. Så lad os da håbe at de har ret. Uanset hvad, så er du i hvert fald SÅ smuk. Både med og uden mave. Jeg husker første gang, jeg faldt over din instagram (i sommers under et lidt for langt sommerhusophold på Mols), og da var du lige blevet gift. Jeg kiggede alle dine billeder igennem fra ende til anden, og jeg syntes, at du var noget nær den mest yndige brud. Nu er du bare den sejeste og mest cool “mother to be”, og jeg GLÆDER mig til at følge dig og dine bebsers færden i verden. tak for en dejlig blog og et fantastisk indlæg!

 14. Hvor er jeg dog enig! Og sikken en skøn og befriende ærlig og humoristisk down to earth blog, du her har fået skabt – endda betitlet med min gamle yndlingsseries navn fra dengang jeg selv havde et lidt bedre stofskifte 🙂 Vi er samme alder og bevæger os nok ikke i alt for forskellige brancher, jeg har godt nok kun endnu født ét barn – men ovenstående var vitterligt som at læse mig selv – altså, sådan som jeg lyder inde i hovedet på mig selv 😉 Tak for en rigtig sjov og fin blog. Det er meget meget længe siden, jeg har fundet ‘nye’ favoritter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s