Av, min (b)arm …

Hugo bruger karate for at få, hvad han vil ... :-)

Hugo bruger karate for at få, hvad han vil … 🙂

Hey, er man en lortemor, hvis man synes, amning er lidt nederen?
Bevares, jeg føler mig meget moderlig, frodig og funktionel, når jeg sådan kan nære mine efterkommere fra egen barm, og det er da smart, de er jo lige ved hånden. Babserne, that is.
Men når man har sådan to kærligheds-krapyler hængende i Babs og Nutte hver tredje time på minutten (og jeg ammer jo i øvrigt fuldt nu, hvor vores børn er ledningsfri), kommer de satme til at gøre nade! Og Hugo er ikke tilfreds med servering hver 3. time. Han vil have dessert efter 45 minutter. Hver gang …

Desuden er det ikke ligefrem forevigelsesværdigt på Hollywood-måden at sidde installeret i det syrenfarvede foderbræt som udgør tvillinge-ammepuden. Man ligner mest af alt en bartender i en flydende bar i poolen på et charter-hotel, mens turisterne (det er så mine børn i denne analogi) plasker rundt på luftmadrasser og drikker sig i hegnet.

I nat ville Hugo ikke sove. Han ville bare skide og have sin sut i munden. Og hans sut – det er så mig… Jeg er ganske hudløs!

Nu har jeg båret de små skønheder på hofterne i den gode del af otte måneder med alle de bivirkninger, det affødte, OG har født dem. Kunne det så ikke godt være mandens job at amme?
Come on, Mother Nature! Det har jo altid været mændenes opgave at gå på jagt og skaffe føde, og sådan. Det virker da i grunden meget naturligt, at de også står for maden til mini’erne!
Lige nu sidder jeg i sofaen med en baby på hver side og trækker vejret helt stille i håbet om, at de ikke vågner. Og hvis de gør, så helst én ad gangen. Det er ret svært at trøste to triste spædbørn på én gang.

halsOg jeg har ikke haft tid til at spise morgenmad, være i bad eller komme ud af joggingbukserne siden mit overskuds-indlæg i forgårs… (Tak, Nemesis… Got the message!)

Meeeen solen skinner, mine børn er mega-nuttede, analoge og selvhjulpne, solen skinner, min mand er herre-lækker og om lidt kommer min veninde, Lois, med kage!
Det tæller vel som brunch, når de spises on lørdag kl. 11? 🙂

Jeg modtog i øvrigt verdens måske fineste barselsgave fra Anders Forup fra HandcraftedCph forleden. Det er en lille, fin guldhalskæde med et vedhæng, hvor der står ungernes navne og fødselsdato på!
Åh, jeg kan slet ikke komme mig over, hvor fint, personligt og dejligt underspillet, det er.

40 comments

 1. Nej, man er bestemt ikke en lortemor, fordi man ikke er kæmpe fan af amning. -Bevares, selvfølgelig er det nemt og alt det der, men det gør så ondt i starten.
  Kan varmt anbefale dig at bruge Lansinoh salve. Det reddede mig og mine brystvorter!
  Tak for en sjov blog. Det er hyggeligt at følge med i dit liv…

 2. Få Jon til at købe Lasinoh creme på apoteket! Det hjælper på brystvorterne i løbet af nul komma fem! 😀

 3. Åh nej….føler med dig, men få straks din veninde sendt på apoteket efter Lanolin salve. Det HJÆLPER og jeg ved hvad jeg og du taler om. Har haft sår på brystet i 5 uger ved første barn og det gjorde så niller naller…..at jeg var lige ved at opgive amningen, men jeg besluttede mig for at hænge i og det gik væk.
  Her anden gang blev jeg anbefalet at smøre med Lanolin efter hver amning (og bad:)) og fik aldrig sår eller blev hudløs.
  Det gode ved cremen er, at cremen ikke indeholder forbudte stoffer, så Hugo og Berta må gerne kobles til brystet uden, at du skal vaske inden 😉
  Håber snart at du er ovre den hudløshed – AV
  Go´ weekend

  Anita

 4. Tillykke med den meget fine barselsgave.
  Og skønt med udsigt til selskab OG kage 🙂
  Kan anbefale muslingeskaller til de hærgede mælkekasser. Man må gerne synes amningen sucks, jeg endte med nærmest at græde af smerte, inden de sugede sig fast, men som alt andet HOLD UD, det bliver bedre. Det hedder elefanthud og dannes efter cirka 5 uger, oplyste min dejlige sundhedsplejerske og hun fik ret. Dejlig solskinsdag til dig og ungerne.

 5. Jeg ammede den første måned og derefter gik jeg altså over til flasker. Det er jo vildt individuelt hvordan man gar det med amning, og jeg vil bestemt mene at det her er mor, der har veto til at bestemme hvad der er bedst. Og med tvillinger (du har helt sikkert hørt det før) så er det dælme sejt at du overhovedet er startet med amning. Og nu hvor de har fået det første og vildt gode mælk, så kunne flasker fint være en mulighed, hvis man er kørt død i barm-bar ad libitum.
  God lørdag og tak for dejlige indlæg.

 6. Tak for en SKØN blog! Amning er fantastisk… når det kører. Min førstefødte fik lavet et krater af et sår på min ene brystvorte, og jeg led i den forbindelse af meget pludselig og kraftig sved under arme og i håndflader hver gang han meldte sig til et måltid. Jeg var stædig og fandt ud af hvad der virkede for mig. Nu er lillesøster 6 mdr og er fedet op på den gode side af 8 kg, uden at have prøvet en sutteflaske, og jeg fik kun en lille revne i løbet af de første dage, som helede fantastisk hurtigt. Mine bedste råd er ikke at lægge barnet til et alt for mælkespændt bryst, så hellere malke en bitte smule ud så der er blødt lige omkring brystvorten. Hvis der går hul er ammeskaller rigtig gode.

 7. MM! Jeg er færdig af grin over din blog og det er den eneste jeg vil læse;-) ❤ Man må godt synes amning er nedern!! Jeg har det ligeså – tudede i 2 måneder med den første af smerte og her anden gang er det bare svært at være "låst fast". Jeg er helt med på vognen med at det er død smart og at man skal værdsætte at man kan osv (hvilket jeg da også gør) men for kattan hvor bliver det godt når rigtigt fodder kan gøre det;-) Knus og kram

 8. Den lansinol er fantastisk. Jeg havde prøvet muslinge skaller, alverdens creamer og uld indlæg der tiæ sidst lugtede af surt får til mine bryst vorter med sår. Tårene trillede ned af kinderne hver gang jeg ammede jeg synes det hele var noget opreklamerrt l. Men så kom denne skønne veninde med den cream og der gik et par dage så begyndte det at gå den helt rigtige vej. Den er også forebyggende – fantastisk. Tak for livsglade indlæg Du er super sej!!!

 9. Welcome to motherhood! Amning er svært, de glemmer de at fortælle når man får de der unger i armene. Jeg opgav, da de heller ikke gad, så flasken blev det. Men et godt råd, hvis du har lyst, insister på at de skal have en sut efter amning! Det der med at de bruger dig eller en flaske som sut er en skrue uden ende… Og jeg taler af bitter twin-mom erfaring. 😊

 10. Elizabeth Arden 8hour tager altså også alle hudrelaterede “skavanker”… Men hvis der er buffet hver 3. time, og dessert derimellem, ved jeg da næsten ikke, hvornår det skulle virke 🙂
  Igen, skønne skønne blogindlæg!
  God fornøjelse med det hele – hvor må det bare være ovenud fantastisk trods de mindre lyserøde stunder, der medfølger 🙂 !!

 11. Elsker din blog og din hudløst (apropos) ærlige tilgang til moderskabets ups and downs! Kæmpe respekt for overskuddet til at tage dig ikke mindre end to små flødesugende væsner! Håber jeg kan gøre det bare halvt så godt når mit ankom (der gudskelov har valgt at komme alene) melder sin ankomst anyday!

  Tak for fantastisk læsning!

 12. Lansinoh. Alkoholfri øl, til moren. Bøger, tv, telefon, altmuligt, i en halvkreds omkring ammestilladset. Mere kage. Læsning af noget klogt om hvor gode ting der findes i modermælk. Evt. skrevet på en seddel i øjenhøjde. Mere kage. Forskellige sofahjørner/fornyede udsigter. Mere øl. Mere kage.

 13. Du er bestemt ingen lortemor. Det gør simpelthen så ondt i starten, da brystvorterne skal hærdes. I starten faldt min datter også kun til ro ved patten og jeg brugte ammebrikker i den første måned for at skåne brystvorterne. Der er en del meninger om ammebrikker mht, at de reducerer mælken da vorten ikke stimuleres nok, men for en periode går det nok. Jeg havde ihvertfald nok mælk alligevel. Ammebrikker har hjulpet mig igennem den værste periode. Og jeg er så taknemmelig for at amme den dag i dag og har sat pris på de ting vi har i dag, som man ikke havde, da vores forældre fik børn.

 14. Husk at drikke løs når du sidder der ved foderbrættet! Efter to mdrs amning blev jeg næsten indlagt med ond forstoppelse fordi al væske røg til min datter.. Not funny efter en 4. grads med dertilhørende suturering! (Det er rigtigt AV) Det har været dejligt nemt bare at ku amme ellers men nu jeg godt kunne tænke mig at komme lidt ud og få frøkenen passet (hun er 6 mdr) nægter hun bare at tage flaske!! Om det er din egen milk eller erstatning er ligemeget bare husk at vænne dem til flaske også, det er din billet til lidt børnefri senere!

 15. Det er skide hårdt at stereoamme og amme meget! Har du overvejet en sut til Hugo? Hvis han ellers spiser sit behov og har en god teknik. Arbejder selv på neo og vi er ikke bange for sutter;)
  Hvis han lige har spist max 30 min og du føler at han har taget godt fra, og så bliver sulten kort tid efter, behøver det ikke nødvendigvis være sult. Grunden til at man siger at man skal vente med sutten, er fordi man vil undgå at ungerne sulter. Men hvis han som sagt tager godt på, og tager godt fra, skal han jo ikke bruge dig som dut resten af tiden.

  Hvis du har sår på brystvorterne kan det være en idé at bruge suttebrik(bare husk at få den rigtige str!! De må ikke være for små= flere sår, for store= minus vacum). Lansinoh hjælper også en del. Personligt var min redning Mepilex. En skumprodukt lavet til sårpleje. Det er et dyrt stykke skum man kan få på apoteket, men det VIRKER. Man klipper en kvadrat der dækker brystvorten, og skifter det ofte. Det klistrer fast, men river IKKE en i stykker når det fjernes. Det holder såret fugtigt=heling, men det kan samtidig ånde. Det er skide smart.

  Pøj pøj med det.

 16. Jeg elsker din blog! Og især de fede billeder du lægger op af ungerne; normalt på blogs’ne rundt omkring ser man små søde babyer, der sover i den nuttede babyposition, men du viser dine unger, så man danner sig et indtryk af deres personlighed – jeg er så fan af det!
  Derudover kan jeg sidde og bande min graviditet langt væk, da jeg ca. vejer det samme som en babyflodhest pt., men når du så kommer med et indlæg tænkter jeg; “nå ja, hun havde/har det alligevel en del mere tough end jeg og hun lyder som om hun bare griner det hele langt væk. Stop med at tude!”
  Tak for din humor, tak for dine billeder og tak for du holder min selvynk stangen!

 17. Tak for en dejlig blog 🙂 Jeg vil lige slå et slag for Danatekt brystvortecreme (fedeste navn?!?!), det er et vidundermiddel, hvis Lansinoh creme ik funger for dig!! Den hjalp SÅ meget på min ene, hvor der var kommet en virkelig DYB revne 🙂 MEN husk at en god mor sidder ikke i brysterne, glad mor = glade børn og det er dog en kæmpe opgave med to sultne babyer 🙂 Held og lykke med det og tillykke med guldklumperne 🙂 Og hold op en flot barselsgave, den vil jeg på udkig efter 🙂

 18. Amning var/er bestemt heller ikke the shit i min bog. Det kan i hvert fald gøre urimeligt ondt!
  Jeg er fuldstændig betaget af det smykke, sikke en fantastisk gave!

 19. Manner, der lyder til at du bare er en super mor! Respekt igen! Med hensyn til det amning… Jeg har lige tænkt på HVOR lange nipples man kan få af amning og om de nogensinde bliver normale igen!

 20. OOOOOOVERHOVEDET ikke. Amning er slet ikke for sjov!!!
  Jeg kæmpede bravt, men måtte efter 5 uger vælge MME og det er jeg lykkelig for idag. Det ændrede fuldstændig på det at være blevet mor: Fik en MÆT og glad og meget mere nem baby = Mor fik energi, hele bryster og ro i hjertet;-)
  Kh Jonna

   1. Modermælkserstatning. Ikke nogen dårlig løsning når/hvis blodet sidder i mundvigen på den lille bandit efter spisetid…

 21. Frederik blev født en tirsdag og lørdag aften kl.22.30 sad jeg med tårer løbende ned af kinderne, parat til at opgive AL amning. På daværende tidspunkt ville jeg hellere føde igen end at amme, så freaking ondt gjorde det! Sendte manden på Steno efter suttebrikker og Lanolin/Lansinoh, og det hjalp rigtigt meget, så som 500 andre har skrevet, så kan det være dét værd at investere i det.

  Men NEJ, man er ikke en lortemor, hvis man synes at det der amning sucks. Glad mor = glade børn, husk altid det. Og stik Hugo en sut, for ellers bliver du bare hans sut permanent 🙂 Han skal nok selv melde sig ved sult.

  Lækker halskæde!

 22. MME, er modermælkserstatning👍Jeg var bestemt heller ikke fan af amning…… Den første mælk er jo klart den vigtigste i forhold til antistoffer osv. Jeg ammede i fire måneder og måtte så opgive af forskellige grunde. Husk amning er godt. Men man skal ikke amme for enhver pris. Man skal trives i det, ellers kan det være at det i det lange løb giver bedre trivsel for både mor og børn at give flaske. Synes det T så sejt du ammer fuldt ud med tvillinger👍👍👍

 23. Hej Mette Marie:-)

  Jeg ville bare lige smide en glad kommentar.
  Jeg læser dine indlæg om og om igen, og glæder mig som et lille barn så snart der kommer nyt på bloggen. Du skriver helt fantastisk livligt, og formår at skabe billeder i læsernes hoveder ude i stuerne. Jeg nyder at læse om dit/jeres liv, og har tænkt mig at følge jer så længe det er muligt.
  Stort tillykke med livet, mulighederne og glæden ved jeres to vidundere.

  Kh. Laura RK

 24. Som flere andre siger, så er Lansinoh salve rigtig god. Og man skal ikke tørre den af før hver amning.
  Amning er svær at få etableret. Men jeg er sikkert på at det kommer til at køre rigtig fint, når dine børns appetit og mælkemængden finder et passende niveau. De første uger er udfordrende – på rigtig mange måneder. Man skal jo lige lære at være mor. Jeg tror først, at jeg havde noglelunde styr på amningen efter 3 måneder – og jeg havde kun et barn at holde styr på.

  Jeg hepper på dig..

 25. Kære MM,

  Første og fremmest TILLYKKE med de lækre unger! De ser dejlige ud! Jeg har troligt læst med her siden du startede og du er hurtigt blevet min yndlingsbog- så herligt humoristisk, vedkommende og ærligt du skriver.

  Jeg har en dreng på 9 måneder og vil aldrig glemme de smerter jeg havde ved amning i starten. Alle anbefalede lanisohl cremen men den gjorde intet for mig! Det synes jeg jo var mærkeligt eftersom den var blevet beskrevet som jordens 8. Vidunder. Det viste sig jeg havde svamp i brystet istedet, karakteriseret ved stikkende smerter i brystvorten når jeg ammede og stik ind i brystet ml amninger. Det tog mig en rum tid og en del googling ( og mange salte tårer) før jeg fandt ud af at det var det der var galt. Det kan nemlig komme helt uden synlige symptomer. Læger og sundhedsplejersker er ikke altid gode til at være opmærksomme på det.

  Anyway, sikke en lang smøre. Ville blot gøre dig opmærksom på at det altså også kan være svamp der kan være relateret til smerter ved amning ud over den alm ‘hærdning’ af brystvorten ( oh the many joys:)) og jeg vil ikke ønske for nogen at gå rundt med det længere tid uden behandling som jeg selv gjorde…det kan nemlig nemt behandles med salve mm.

  Du er SÅ sej at du ammer hele TO børn på en gang. Hold ud, det blir bedre. Og hvis det simpelthen bliver for meget for dig så husk, som andre har skrevet, at den gode mor ikke sidder i brysterne!

  Alt det bedste power til dig!!! At blive og være mor er jo klart den største achievement!

 26. Nej, man er ikke en lortemor fordi man syntes amning skriger.
  Amning er hårdt, stereoamning rigtig hårdt.
  Jeg har selv været der i tre timers intervaller og en amning der varede 45 min. Shit, jeg var mast over det til sidst.
  Da mine drenge blev omkring 2 mdr (3 korrigeret) fik Tvilling 2 en natflaske, da han altid var vågen efter den sene amning og ikke kunne falde til ro igen.
  Han blev dog virkelig glad for flasken, så hver gang han blev lagt til brystet – gik han i flitsbue over at det gik SÅ langsomt.. (Han har stadig samme spændende temperament som 4 årig.)
  Men jeg gik så over til at amme den ene, så ham der gad fik bryst, og så kunne brormand få flaske med min modermælk. Jeg malkede så ud hver 3 time, undtagen om natten. Dog endte de begge på flaske med min mælk og MME om natten med tiden, da det andet gik op i hat og briller pga forskelligt spisebehov.
  Det var en rigtig god beslutning, og gav mig en helt anden frihed.
  Jeg brugte iøvrigt suttebrikker, det lykkedes aldrig rigtig uden. Men ingen sår o.l.
  Håber H giver dem ro, så de kan hele lidt.

  Ps: Smuk smuk gave.. hvor heldig er du lige.

 27. Det gør SÅ ondt i starten. Og cremen virkede ikke for mig! Det eneste som næsten virkede var at drikke vand.. Faktisk bælle vand.. som i store mængder og uden stop!! De første tre uger drak jeg uendelig mængder vand. De tre uger gik og det gjorde smerten også – HELDIGVIS. Hold ud!!! Jeg aner simpelthen ikke hvorfor det vand virkede, måske fordi det flyttede min fokus fra smerten??

 28. Amning er forfærdeligt i starten! Jeg blev mor for ca 6 uger siden, og de første tre uger var amningen grusom og meget smertefuld. Jeg brugte lansinoh creme, ammebrikker og skiftede ammestillinger hele tiden – uden videre succes! Av, av, av! Brystvorterne blødte, havde sår etc. På et tidspunkt var det så slemt at jeg hulkede højt eller skreg, når min søn sugede sig fast på brystvorten. Nu er det blevet meget bedre, og det gør kun ondt i tre sekunder, når han suger sig fast. Prøv at holde ud – og hvis det gør FOR ondt, så er erstatning altså helt i orden!

 29. Endnu lige et lille tip om ømme brystvorter, brug kogtvandsklude (små stykker stofble, som man hæder kogende vand over, lader afkøle og har liggende i bh’en- i øvrigt også fantastisk til røde numser til de små altså)
  Jeg har ammet/ammer tvillinger på 8. måned og det har hjulpet, hver gang det har været det mindste.
  Min erfaring er, at man skal have hjertet med i, hvad man vælger, amning kontra flaske, og når mor er glad er ungerne glade. Læse en artikel på bt.dk i dag om, at det i dag absolut ikke var nogle forskel på børn som blev ammet og fik flaske, flere studier viste dette.

  http://www.bt.dk/kvinder.bt.dk/nej-du-behoever-ikke-at-amme

  Jeg er i øvrigt ny læser af din blog og synes den er super fed !

 30. Tillykke med dine små guldklumper.
  Jeg ammer nu på næsten 7.måned mit første barn og jeg elsker det. Også selvom jeg de fleste 4 mdr var oppe hver 3.time hver nat OG at jeg her fra 4.-snart 7.måned er oppe og amme med 1,5-2 timers mellemrum HELE natten, og også om dagen. 🙂
  Her har vi altid kørt “fri bar”, så selvom bettefyren life har spist et kæææmpe måltid for en halv time siden, så får han da selvfølgelig igen, hvis han giver tegn til det. Så umiddelbart synes jeg det lyder af rigtig lang tid, at der går 3 timer imellem, eftersom brystmælk er letfordøjeligt. Og husk, at amning er ikke kun sult for de små størrelser, men også trøst og tryghed. Kan varmt anbefale dig Ammenet.dk. Derinde står aaalt muligt godt at vide om amning, men endnu bedre, de har en Facebook gruppe også, hvor der sidder uddannede ammerådgivere klar til at hjælpe og guide en med alt fra stort til småt omkring amning, sut, sår, søvn osv osv. De er guld værd, og ved MEGET mere end sundhedsplejersker, som efter min mening skulle ha deres uddannelse opdateret. Og forresten, på ammenet.dk s Facebook gruppe (som er en lukket gruppe), sidder der også en del tvillinge mødre der ammer, så der kan du med fordel skrive et opslag og få råd/hjælp med på vejen… Held og lykke med amningen. Bare hæng i, selvom det i starten kan være hårdt.

 31. Hatten af for jer kvinder. Der er helt sikkert ikke mange mænd der kunne klare det, alene at blive vækket flere gange om natten kan jo smadre den næste dag, og hvis det så står på i månedsvis, så er man en meget død mand.

  I gi’r børnene nydelse og tryghed! tilgengæld for jeres lidelser 🙂

 32. Åh den amning…med første barn ødelagde det glæden for mig og jeg turde ikke sige det, her anden gang prøvede jeg slet ikke, jeg er ikke en god mor når jeg ammer og kan blive helt frustreret når jeg hører på nybagte mødre der næsten ikke tør sige hvor hårdt det er og det egentlig er noget lort. Jeg ved nogle er ultra ammefanatiske, men jeg er fuldstændig ligeglad, jeg blev deprimeret, fik sår, betændelse osv. og helt ærgligt så var det en lettelse, at få min baby væk fra brysterne da min sundhedsplejerske ved første barn sagde drop det! Mine unger har fået flaske, sådan er jeg en god mor! Modermælkserstatning, MME, har gjort det lettere for os herhjemme for vores overskud som forældre, jeg er virkelig fortaler for MME hvis man ikke synes det er skide fedt, at have en baby der tygger hul på ens bryster. Sejt at du forsøger, men man skal også huske at være en god mor og betyder at passe godt på sig selv!

 33. Haha!! Kan levende huske et år tilbage da jeg agerede fodderbræt, dog kun for et barn, bevares! 😉 Men f**k det gjorde nas i nogle uger… Og i den periode synes jeg mest mit barn lignede en piratfisk når sulten meldte sig og amning involverede på tårer og eder… Men lige pludselig, bum bum – ingen smerter – årh det var skønt, så fattede jeg hvorfor det at amme var nemt og hyggeligt!! Så hold ud, det vender og de dutter bliver hærdede!

  Dejlig blog i øvrigt!! 😊

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s